NOVOSTI    BIOGRAFIJA   DISKOGRAFIJA   GLAZBA  FOTOGRAFIJE  KONTAKT    
 
Riječ prijatelja (kliknite za ulaz)
 U rubrici "Riječ prijatelja" pogledajte što su o Vesni rekli njeni prijatelji
 
"  Predstavljajući i afirmirajući ljepotu raznolikosti etno-zvukova Istre i Kvarnera u Hrvatskoj i u inozemstvu, pulska pjevačica Vesna Nežić-Ružić daruje publici svoja ostvarenja izborom znanih naslova prostrane glazbene palete. Baština kojom su naši preci oblikovali svoje osjećaje ovdje je podloga mnogim autorskim ostvarenjima u glazbi i tekstovima, svjedočanstvo trajnog nadahnuća u vremenu. 
  Vesna Nežić-Ružić od početka svoje karijere svojim glasom objedinjuje i oživljuje široki raspon etno-aplikacija, od primjene istarske ljestvice do karakteristika starogradskih melodijskih linija, Vesna potiče skladatelje, tekstopisce i aranžere, spajajući autorske domišljaje i tematski vidokrug sentimenta vezanog uz ljubav u najširem rasponu, ljude i običaje, kolorit sela i grada, primorske ugođaje i one glazbene asocijacije što nam već pri prvim taktovima dozivlju u mislima osunčane vedute, radost i sjetu gradića srednje i sjeverne Istre.
  Pjesme su otpjevane emocijama popularne pjevačice koja komunicira sa svojom publikom dijeleći svakodnevnicu iste ljubavi i prema rodnome kraju, ali i svetrajnu želju da radost pjesme iskaže nove izazove u kojima vibriraju tonovi zemlje i mora, pri čemu je glazba nezamjenjiv izraz postojanosti na voljenom tlu" 
                                                                                                                                                                                                                  Daniel Načinović
 

Popularna istarska pjevačica etno-pop i zabavne glazbe, poznata i kao Istarska ruža, rođena je i živi u Puli, profesionalna je glazbenica sa statusom samostalne umjetnice kao vokalni solista, skladateljica, a ujedno i diplomirana pravnica. Članica je Hrvatske glazbene unije-Podružnice Pula, Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika, pridruženi član Hrvatskog društva skladatelja, aktivna je članica BPW-Prvog hrvatskog kluba poslovnih žena Pula, suradnica Udruge žena grada Pule. Svoj talent iskazivala još kao dijete, nastupajući u predstavama i pjevajući već kao mala djevojčica u vrtiću, pa onda u osnovnoj školi, gdje je sudjelovala u školskom zboru i svirala metalofon u školskom orkestru. Nakon osnovne, završila je paralelno dvije srednje škole: Gimnaziju „Branko Semelić“ i Srednju glazbenu školu „Ivan Matetić Ronjgov“- Odsjek solo-pjevanje, obje u Puli. Završila je i Pravni fakultet u Rijeci. Svoju pjevačku karijeru započela je kao vrlo mlada djevojka , pobjeđujući više puta na festivalima amatera pjevača Pule  i  Istre (1975.).  1975. god.  snimila je svoju prvu  studijsku pjesmu u suradnji sa maestrom Nellom Milottijem pod nazivom “Istarska serenada” . Također je nagrađena i prvim mjestom stručnog žirija na Festivalu mladih tadašnje Jugoslavije «Studentsko ljeto» u Maglaju 1976. godine, kao predstavnica RTV Centra Pula.

Nakon toga uslijedili su nastupi na našem tradicionalnom i popularnom festivalu Melodije Istre i Kvarnera, prvi već 1977. godine ( Vrtić pred kućun ). Na tom festivalu je rekorderka i do sada broji 25 nastupa, njegujući tradicionalni istarski glazbeno- scenski i tekstualni izričaj). Na istom festivalu dobila je i cijeli niz nagrada i priznanja, od 1. mjesta publike, 1. mjesta žirija, do višestruke nagrade “Roženice” odnosno “Nello Milotti” za korištenje  i njegovanje istarskog melosa, nagrada za tekst, nagrada za najizvođeniju pjesmu i jubilarnih priznanja. U njenim prvim počecima, najviše su joj pomagala poznata imena istarske glazbene scene: istarski skladatelj, dirigent i zborovođa Nello Milotti, tekstopisac, pjevač i producent Boško Obradović i muzikolog, dirigent, glazbeni urednik i promicatelj istarske narodne glazbe Renato Pernić. Već godinama nastupa u Americi i Kanadi, gdje je promovira Pulu i Istru kroz glazbu. Nakon prve LP-ploče i kazete „Ti si moje jedro“ izdala je do danas još 12 samostalnih projekata, sudjelovala je na nizu kompilacija i snimila preko 15 video-zapisa. Osim na MIK-u, nastupala je i nagrađivana i na puno drugih festivala, od kojih možemo izdvojiti: „Čansonfest“ Kastav, „Brodfest“ Slavonski Brod, „Zagorska krijesnica“ Krapina, „Marko Polo Fest“ Korčula , Hrvatski radijski festival, „Karnevalfest“ Kostrena, „Karnevalfest“ Split, „Zlatna lira Istre“, Festival „Opatija“ i drugi. Poznata je po njegovanju istarskog glazbenog izričaja, od tekstova i tema u pjesmama, do korištenja istarske ljestvice, istarskih narodnih instrumenata, scenskog nastupa (nastupi u  istarskoj narodnoj nošnji i suradnja sa sviračima na istarskim instrumentima, plesnim grupama I klapama).

Upravo taj glazbeni spoj tradicije, suvremenih tekovina i mainstream pop melodije Vesnin je zaštitni znak, što u cjelini tvori prepoznatljivi istarski pop. Tekstovi Vesninih pjesama tipično su istarske tematike i vezane su za život i običaje običnog, malog, vrijednog istarskog čovjeka, pa tako nema teme koje se Vesna nije dotakla u svojim pjesmama. U svojim pjesmama kroz svoju osebujnu interpretaciju s ljubavlju progovara o rodnoj Puli, Istri, martinji, svatima, gunjcima, noni i materi, lovoru i ružama, moru, suncu , brodićima i ribarima, rikordima i pensirima, uliki, vinu, pršutu i tartufima i mnogočemu drugom. Ponekad  čak u cijelu priču ubacuje i  kuhanje“, kao na cd-u „Rikordi i pensiri“, svojevrsnom suveniru iz Istre, na kojem, uz svaku pjesmu dolaze i autohtoni istarski  recepti  u obliku „Pričica o ljubavi i kuhanju“ (B. Žižović). Surađivala je sa nizom eminentnih autora, poput: Boška Obradovića, Renata Pernića, Nella Milottija, Danijela Načinovića, Ljubice Bestulić-Stanković, Andreja Baše, Bruna Zahtile, Đorđa Novkovića, Livia Morosina, Bruna Krajcara, Alena Vitasovića, Bratislava Zlatanovića, Andreja Babića, Dražena Zečića, Aleksandra Valenčića, Roberta Grubišća, Ludviga Slane, Valmera Cusme, Dinka Š. Kalca, Z.Vrščaja i drugih, a i sama je skladala više pjesama koje izvodi ( Volin te Istro, Mamma mia, Bionda, biondina, Kad srce voli, Šećer za kraj  i dr.)


Neke od njezinih  najpoznatijih pjesama su: Lovor i ruže, u talijanskoj verziji Rose di Pola, a u engleskoj Bayleaves and Roses (posvećena Puli u povodu 3.000 godina grada Pule),  Martinja, Gunjci, Ča su lipi, Mih se čuje, svati gredu, Neka sviri roženica, Sve dok živu istrijani, Volin te Istro, Malo nas je da se dilimo (duet s Oliverom Berekinom), Rožica, Lipa moja nona ( posvećena njezinoj noni Mariji), Ulika (oda ovom stoljetnom simbolu Istre), Luče na šufitu, Puna je Pula rikordi i pensiri, Dobro jutro Pulo moja, Kolajna, Pola mia, Istria bella, Suze na rastanku, Kako tebe ne voljeti, Žena kao ja, zatim Na kantunu, Pada daž, Gremo rože brati (dueti sa Sergiom Pavatom), Dragi kanat (duet s Eleonorom Turčinović)) i brojne druge . U svojoj četrdesetogodišnjoj karijeri ova svestrana glazbenica surađivala je sa nizom  sastava (najčešće s “Anelidima” i “Magnolijom”) i izvođača, već godinama surađuje i sa Puhačkim orkestrom grada Pule, sa svim sekcijama pulskog KUD-a “Lino Mariani”,  zborom “Encijan”, redovito nastupa i s programom “Vesna Classic” ( Nataša Dragun-flauta i Anica Franjul-klavijature). Redovito sudjeluje u mnogobrojnim humanitarnim manifestacijama i aktivnostima (Croatia Music Aid,  Kupujmo hrvatsko, Narcisom protiv rajka dojke i mnoge druge).  Svoju 30. obljetnicu uspješne glazbene karijere obilježila je 2007. g.  velikim koncertom “Mojih 30 glazbenih proljeća“ u Istarskom narodnom kazalištu u Puli, a tom je prilikom objavljena  i istoimena dvostruka kompilacija. Ove godine će na Dan grada Pule, 5.05.2017., održati  novi samostalni koncert “Pjesmom do srca” u Istarskom narodnom kazalištu u Puli, te ujedno objaviti istoimenu kompilaciju, čime će Vesna  obilježiti 40 godina vrlo uspješne umjetničke glazbene karijere, kojim povodom je dobila i posebno priznanje struke – nagradu Status Hrvatske glazbene unije.

  

                                                                                                                                                                                                             Pula, 1.04.2017.

 

 

.Vesna Nežić - Ružić